Zeleni kotiček

Trajnostna transformacija podjetja

Strategija krožnega gospodarstva, trajnostnega razvoja in z njimi povezanih trendov

Na osnovi značilnosti področja izdelkov iz plastike na trgih EU in v Sloveniji želi naše podjetje prispevati k strategiji krožnega gospodarstva, trajnostnega razvoja in z njimi povezanih trendov. 

V okviru javnega razpisa za »Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti« podjetje STRAMEX PET d.o.o. sodeluje v dveh sklopih:

➣ A Udeležba podjetja v Akademiji TPSMP.

➣ B izvedba aplikativnega raziskovalnega razvojnega projekta Razvoj tehnologije izdelave plastenk iz 50-100% R-Pet ter iz polilaktične kisline PLA.

Stramex PET d.o.o. je član Zelenega omrežja Slovenije – Zelena Slovenija.

Trajnostno poslovanje

Kaj je trajnostno poslovanje?

Trajnostno poslovanje (angl. corporate sustainability) izvira iz koncepta trajnostnega razvoja (angl. sustainable development), ki pomeni tak okoljski, družbeni in gospodarski razvoj planeta, ki bo tudi našim zanamcem omogočal vsaj enako, če ne boljšo kakovost življenja. Ko ta ‚makro‘ koncept prenesemo na ‚mikro‘, torej podjetniško raven, pomeni prispevek podjetja k trajnostnemu razvoju planeta – kako podjetje s svojim poslovanjem prispeva k okoljskemu, družbenemu in ekonomskemu razvoju.

r-PET in PLA

Kaj je r-PET? 

Gre za material, ki ga pridobimo z recikliranjem PET plastenk in plastike. 

Le-te v zbirnih centrih najprej ločijo od drugih materialov, ki so prav tako primerni za reciklažo. Plastenke stisnejo in jih nato zbalirajo (v eni bali je običajno med 6000 in 7000 plastenk) in pošljejo v posebne obrate za recikliranje PET. Tam jih razvrstijo, operejo in odstranijo etikete. Za te postopke uporabijo paro in tudi nekatere kemikalije.  pomočjo infrardeče tehnologije in tudi detektorjev kovin za sortiranje odpadkov, še vedno pa na koncu na sortirnem traku zaposleni delavci opravijo končno kontrolo in izločijo vse, kar ni PET. Tukaj se postopek sortiranja zaključi. Sledi mletje materialov v tako imenovane kosmiče, ki morajo biti popolnoma čisti, saj sicer niso primerni za predelavo v rPET. Pomagajo si z zračnim razvrščanjem in pranjem. Čisto na koncu še enkrat izperejo ves material, ga posušijo in šele nato gre v nadaljnjo predelavo. Če material ni povsem čist, se dodatno opravi še filtracija staljenega materiala, pri kateri se izločijo vsi netopni deli. Produkt so plastični peleti, ki so za transport in predelavo še bolj praktični, predvsem zaradi enakomerne velikosti delcev.

Kaj je PLA?

Bio polimere je možno pridobiti iz mnogih različnih surovin. Stramex PET plastenke so narejene iz – PLA (lactic acid) poli mlečne kisline, ki je narejena iz koruznega škroba. Gre za 100% biorazgradljivo plastiko, ki se proizvaja na osnovi fermentacijskih postopkov ogljikovih hidratov. 

Okolju prijazna rešitev za tiste, ki ne želijo imeti embalaže narejene iz plastike ali nafte. 

Naše produkte je možno sortirati in vključiti v proces recikliranja, za odlaganje na domačem kompostniku pa takšen material ni primeren. 

Reciklabilna in biorazgradljiva!

Naravni polimeri so biorazgradljivi. To pomeni, da lahko naše produkte kompostiramo v skladu z DIN standardom EN 13432 ter izpolnjujejo zahtevo, da se razgradijo na biogene materiale v roku 90 dni.

7% lažja od plastike!  Zmanjšanje CO2 med transportom.

HOT-FILL

Kaj je HOT-FILL?

Vroče polnjenje (HOT FILL) je zelo privlačna in stroškovno bolj sprejemljiva rešitev za proizvajalce hrane in pijač, ki med svoje trajnostne cilje uvrščajo tudi skrb za zdravje in zdravo prehrano.

Hot Fill pomeni vroče polnjenje – gre za postopek, pri katerem se izdelek segreje na temperaturo 80C°- 95C°, da se odstrani škodljive bakterije in mikroorganizme, ki so del naravnega procesa proizvoda.

Manjša vsebnost konzervansov in podaljšana življenjska doba produkta

Z naraščajočim povpraševanjem potrošnikov po bolj naravnih izdelkih, ki ne vsebujejo veliko kemičnih konzervansov, umetnih arom in barvil, vroče polnjenje proizvajalcem ponuja možnost, da si zagotovijo izdelek, ki ohranja visoko raven hranil in svež okus, ter jim hkrati podaljšuje uporabnost produkta, skladiščenega  pri sobni temperaturi, vse od 6 pa tudi do 12 mesecev.

Daljša življenjska doba produktov =  Zmanjšanje odpada produktov